Uit de kast komen.

picjumbo.com_HNCK0560

Stel je voor dat je een geheim met je meedraagt waarover je niemand durft te vertellen. Je voelt je van binnen ongelukkig, maar je verzwijgt dit omdat je bang bent dat je anders je vrienden en familie verliest..

Dit is het verhaal van Rayen.

Rayen en ik kennen elkaar al sinds de middelbare school. Vanaf die tijd hebben we altijd een mooie vriendschap met elkaar gehad. Zelfs toen Rayen naar de andere kant van Nederland verhuist is, bleven wij in contact met elkaar. Maar ondanks mijn goede omgang met hem, had ik nooit gedacht dat hij een geheim met zich meedroeg…

In 2012 maakte Rayen via social media bekend dat hij nieuwe relatie had. En tot mijn verbazing was de gelukkige een man! Als ik terug denk aan Ryen, had hij hier en daar altijd wel wat aparte trekjes. Zo was hij bijvoorbeeld een van mijn weinige mannelijke vrienden die er altijd uitzag alsof hij van een fotoshoot kwam en had hij een bepaalde lichaamstaal als hij sprak of moest lachen. Maar gek genoeg had ik nooit gedacht dat hij gay zou kunnen zijn.

Rayen heeft een lange weg doorgaan om uit de kast te komen en heeft dit een lange tijd voor iedereen verborgen weten te houden. Maar vandaag deelt hij in ‘Uit de kast’ zijn verhaal


‘Ik was seksueel begrensd’

‘Op de middelbare school was ik een aanwezig mannetje. Ik was constant omringd door vrouwen. Voor de jongens uit mijn vriendengroep deed ik mij voor als een player, maar verder dan vriendschap ging ik nooit met deze meisjes. Enkele keren ging ik met een meisje een relatie aan, maar hierin had ik dan altijd seksuele grenzen. Ik heb tegenover mijn mannelijke vrienden altijd gelogen over mijn maagdelijkheid. Ik kon natuurlijk onmogelijk toegeven dat ik nog nooit met een meisje geslapen had, omdat ik gay was…

Ik was 20 jaar, toen ik naar Suriname emigreerde. Mijn reden hiervoor was dat ik werkervaring op wilde doen in het buiteland. Eenmaal in Suriname, kreeg ik een relatie met een erg mooie vrouw. Ik wist al snel dat ik met haar verder wilde en vroeg haar ten huwelijk. Niet lang erna trouwde wij’

‘Het huwelijk met mijn vrouw moest mij weer hetro maken’

Mijn relatie met mijn vrouw begon goed. De basis van onze relatie was onze vriendschap. Daarnaast gaf mijn vrouw mij het gevoel dat ik een ‘echte man’ was en dit gevoel had ik nodig. Diep in mijn hart wist ik natuurlijk altijd al dat ik gay was, maar ik weigerde het te accepteren. Ik nam de rol aan van heteroseksuele man, ook al wist ik beter. Tijdens de beginfase van ons huwelijk hadden mijn vrouw en ik veel seks. Ik dacht dat hiermee mijn gaygevoelens zouden verdwijnen. In het begin leek dit ook zeker het geval, maar na verloop van tijd ging het mis.

Ik werd niet meer seksueel geprikkeld door mijn vrouw – of vrouwen in het algemeen. Mijn blik en mijn gedachtes gingen steeds vaker uit naar mannen en de relatie met mijn vrouw werd platonisch. Uiteindelijk liep ons huwelijk stuk. Naast de ontbrekende gevoelens voor vrouwen en de obstakels in onze relatie, kreeg ik ook steeds meer het gevoel dat mijn toenmalige vrouw mij als een mogelijkheid zag om aan een Nederlands paspoort te komen. De liefde was op en ik besloot om terug te gaan naar Nederland.

Eenmaal in Nederland aangekomen, besloot ik om het leven weer op te pakken, maar ik merkte dat dit heel moeilijk was. Mijn fantasieën en blikken gingen alleen maar uit naar andere mannen, ook al probeerde ik dit steeds weg te duwen.’

‘Cultureel gevangen’

‘Ik kon onmogelijk toegeven aan mijn gevoelens. Wegens mijn Surinaamse achtergrond was ik bang dat ik voor schande in mijn familie zou zorgen en – vooral door mijn vader – niet geaccepteerd zou worden.

Ik ben trots op mijn afkomst: Surinaams creools – maar als het om uit de kast komen gaat, gaf dit mij angst. De doorsnee Surinaamse man is namelijk een macho en een vrouwenliefhebber – hoe kon ik vertellen dat ik op mannen val? De angst om verstoten te worden en om mijn familie en vrienden kwijt te raken was verstikkend.

Naar aanleiding van een gesprek met een goede vriendin in 2012, besloot ik om mijn geaardheid verder te onderzoeken en mijn familie in Nederland hier voorzichtig over in te lichten. Mijn familie reageerde tot mijn verbazing heel open en liefdevol. Mijn moeder gaf aan dat het haar niks uit maakte; Ik ben en blijf haar zoon.

Ik zocht een geschikt moment om het nieuws aan mijn vader in Suriname te vertellen. Maar omdat ik bang was voor zijn reactie, heb ik hier te lang mee gewacht. Een jaar na mijn uit de kast komen overleed hij. Tot de dag van vandaag wens ik dat ik mijn vader nog had kunnen vertellen dat ik gay ben. Nu is de tijd op en is het te laat…’

‘God zat mij dwars’

‘Het uit de kast komen was een grote opluchting. Eindelijk hoefde ik mij niet langer voor te doen als iemand die ik niet ben. Toch was er iemand die mij na het uit de kast komen dwars zat: God.

Ik heb mijn hele leven in God geloofd en Hem als liefdevol ervaren. Maar hoe kon het zijn dat er in de Bijbel zulke harde dingen over homoseksualiteit staat? Hield God niet meer van mij omdat ik homo ben?
Ik besloot om afstand te nemen van het geloof. In deze periode heb ik mij heel erg down gevoeld. Ineens kwam ik in een dal te zitten, waar ik niet uit leek te komen. Ik besloot daarom om terug te keren naar God. Toen ik besloot dat ik God weer in mijn leven wilde voelde ik zijn onvoorwaardelijke liefde. Ik vroeg me af: ’Als God zo tegen homo’s is, waarom laat Hij mij dan beter voelen? Waarom voel ik mij dan door Hem gedragen?’

‘Leven in vrijheid’

‘God houdt van mij zoals ik ben en sinds ik er eerlijk over ben dat ik gay ben, leef ik in vrijheid. Met mijn uit de kast komen heb ik geleerd dat zodra je voor anderen gaat leven, elke dag een dag teveel wordt.
Aan iedereen zou ik daarom willen meegeven om jezelf te accepteren. Je ouders gaan dood, maar jij blijft achter – waarom zou je voor hen je hele leven in spijt doorbrengen?

Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en wat mij betreft ziet mijn toekomst er hoopvol uit. Ik heb nu een partner in mijn leven, waar ik heel dankbaar voor ben. Mijn vriend is namelijk een hele grote steun geweest in mijn proces. Hij heeft mij geleerd dat ik mijzelf kan zijn en mij niet anders voor hoef voor te doen om zijn liefde te krijgen. Hij accepteert mij zoals ik ben. Hij is de liefde van mijn leven.

Binnenkort gaan mijn vriend en ik samenwonen. Samen willen we een toekomst opbouwen en uiteindelijk een gezin starten. Ik ben er klaar voor om dit nieuwe hoofdstuk te starten en om samen gelukkig te worden.

Een nieuw leven, in vrijheid.’

With Love, Amanda

You may also like

Geef een reactie