Mijn geluk ligt niet in mijn partner.

picjumbo.com_HNCK4278

Vaak horen ik mensen zeggen over hun partner dat hij/zij hun gelukkig maakt. Letterlijk elke keer als ik dit hoor denk ik steeds ‘Hoe kan dat dan, geluk begint toch bij jezelf?’

Of nouja – laat ik voor mezelf spreken.
Geluk begint voor mij bij mijzelf en niet bij het hebben of ontbreken van een relatie.

Sinds het moment dat ik een relatie met mijn man kreeg, voel ik mij op veel gebieden sterker en blijer. Maar ik merk dat mijn ‘geluk’ niet extreem is toegenomen… Waarom?
Omdat ik voor hem al gelukkig was met de belangrijkste relatie die ik maar kan hebben: Die met mijzelf.

Hierdoor heb ik niet perse een partner in mijn leven nodig om mij ‘compleet’ te voelen. Ik kan namelijk prima alleen zijn. Sterker nog, ik houd er van om alleen te zijn! Voor mij is het geen enkel probleem om mijzelf te vermaken, ik heb hier gelukkig geen gezelschap voor nodig.

Ik denk dat ik dankzij mijn vrijgezellentijd een vrolijke einzelgänger geworden ben. Ik was dan wel vrijgezel, maar ik heb mij nooit alleen gevoeld. Ik had namelijk altijd veel vrienden om mij heen en ik vond het wel relaxed dat ik de tijd had om mijzelf extra goed te leren kennen en ook alleen op stap te gaan. Dankzij die periode kan ik vandaag namelijk trots zeggen dat er niemand is die mij beter kent dan ikzelf 😉

Waarom dan toch die partner?
Nou, ik ben met mijn partner omdat ik met hem wil zijn.
Niet omdat ik hem ‘nodig’ heb, omdat ik denk dat mijn ‘geluk’ van hem afhangt of omdat ik denk dat ik zonder hem geen identiteit heb.

Want kom op, door je geluk in de handen van iemand anders te leggen wordt je toch alleen maar teleurgesteld?
Stel nou, dat je relatie stuk loopt of je partner er niet in slaagt om het jou volledig naar de zin te maken?

En daarbij: Hoe kan jij iemand gelukkig maken als je zelf niet eens gelukkig bent? Waarom steeds op zoek naar een externe beste vriend, als je deze nog niet in jezelf hebt gevonden?

Ik denk daarom dat het heel belangrijk is dat je jezelf niet ‘verliest’ in een relatie en niet alles opgeeft om je partner te pleasen. (Of dit andersom verwacht.)

De leer van Erikson (Ontwikkelingspsycholoog en psychoanalyticus) schrijft hier het volgende over:

Als twee mensen samen komen en beiden hun identiteit voor elkaar opgeven, versmelten zij samen tot een nieuwe cirkel. Als twee mensen samen komen en hun identiteit behouden, blijven zij twee aparte cirkels, welke in elkaar verankerd liggen.

Wat mij betreft, is het daarom heel goed om af en toe activiteiten zonder je partner (of vrienden) te ondernemen.
Mijn cirkel is in ieder geval niet compleet zonder mijn eigen identiteit.

In welke cirkel pas jij?

 

Schermafbeelding 2016-03-11 om 00.37.45

With Love, Amanda

You may also like

Geef een reactie