Geven = terug krijgen?

picjumbo.com_HNCK5467

‘’Als ik haar help, helpt zij mij misschien weer terug. Wat wel handig is, want ik zit volgende week zonder auto als ik naar mijn afspraak moet…’’

Waarom verlenen we (sneller) een gunst aan onze vrienden als wij deze ook terug verwachten? Sterker nog: Waarom verwachten wij überhaupt iets terug?

Ik ben schuldig. Ik heb namelijk ontdekt dat ik iemand was die onbewust ‘hulp om hulp’ aanbood. Tenminste, tot aan een paar jaar geleden…

Het was zomervakantie en twee vrienden hadden mij om hulp gevraagd bij organisatie van iets groots en belangrijks. Omdat ik het belang van hun vraag inzag, heb ik hier veel tijd en moeite ingestoken. Ik wilde mijn vrienden van alle zekerheid voorzien en besloot uiteindelijk om ook binnen mijn persoonlijk netwerk op zoek te gaan naar extra mogelijkheden. Alles moest immers goed geregeld zijn.

Het was winter en ruim twee jaar later, toen ik mij in dezelfde situatie bevond als mijn twee vrienden. Ik had hen hierbij meerdere keren om hulp gevraagd, maar kreeg steeds geen antwoord. Het verbaasde mij.

Waarom reageerden zij zo afzijdig als zij hetzelfde hebben meegemaakt als ik? Hoe komt het dat zij mij ineens niet terug wilden helpen? Waren ze mij vergeten?

Op al deze vragen heb ik – nog steeds – geen antwoord.

Wel heb ik een nieuwe houding aangenomen wanneer het op hulp aan komt:
Ik help mijn omgeving nog steeds in zoverre ik dat kan. Maar niet meer omdat ik iets terug verwacht 😉

 

 

With Love, Amanda

You may also like

1 comment

Geef een reactie